Olika statskick och en demokrati i fara

Historikern och professorn Timothy Snyder började skriva ”On Tyranny” redan före Donald Drumpf blev vald till USA:s president och när han väl började tog boken bara några dagar att skriva. Resultatet, en 124 sidor kort bok, beståendes av 20 lektioner i demokrati, viktig i vår tid. 

Vissa tider känns mer historiska än andra och nu när midsommar närmar sig är det ett år sedan britterna valde att lämna EU. Sedan dess har historien känts närmare, i alla fall för mig. Som att viktig historia skapas nu.

Samtidigt som Drumpf svors in som USA:s nya president seglade Geroge Orwells klassiker ”1984” upp på boklistorna. Den släpptes ursprungligen 1949 och handlar om ett samhälle som faller offer under en oligarkisk, kommunistiskt diktatur. Uppenbarligen är är många oroade över vad Drumpfs tillträde egentligen innebär.

Jag sprang på Snyder av en slump för några veckor sedan. Då hade jag precis fräschat upp mina kunskaper i franska revolutionen, särskilt den terror som följde under Robespierres ledning. Den tiden går att jämföra med Hitlers Tyskland och man avrättade människor på löpande band eftersom de inte var tillräckligt franska i enlighet med ”frihet-jämlikhet-brödraskap”. Det kan kännas som en paradox eftersom det var under den här tiden som idén om demokrati och allas lika värde föddes. Men Rom byggdes inte på en dag. Sedan dess har vi försökt bemästra det här med demokrati och det sysselsätter oss fortfarande.

De olika statsskicken

Min känsla det senaste årets händelser är att det är en konsekvens av att många tar demokrati för givet. Det kan ju också vara för att människor är trötta på demokrati och vill ha något annat statsskick istället. Därför finns det anledning att gå igenom de alternativ som människor hittills klurat fram:

 • Anarki — Ingen har makt att bestämma över någon annan och alla för göra vad de vill. Det gäller då även ett samhälles regering lagar och regler. Anarkister förlitar sig på att människans inneboende flockbeteende ändå ska göra att vi arbetar tillsammans och inte förgöra varandra. Vissa hävdar att länder befinner sig eller har befunnit sig i anarki i förhållande till varandra. I ett samhället har anarki i princip aldrig genomförts.
 • Demokrati — Den politiska makten utgår från medborgarna i ett samhälle genom fria val.

  Democracy Index enligt The Economist. 2006 och 2008 klassades Sverige i denna undersökning som världens mest demokratiska land, år 2015 var Norge mest demokratiskt land, medan Nordkorea anses minst demokratiskt.
 • Diktatur — Makten är koncentrerad hos en liten grupp människor som bestämmer hur allt ska fungera, utan hänsyn till den stora massan.
 • Geniokrati — Genier styr samhället. De ska ha minst femtio procent högre intelligens än medelvärdet hos befolkningen. Dessutom har endast medborgare med tio procent högre intelligens än befolkningens medelvärde rösträtt. Har aldrig genomförts.
 • Hierokrati — När ett samhälles präster styr. Hittills har det aldrig använts av präster från olika religioner utan det har byggt på att alla delar samma religion. Gamla Egypten och nuvarande Iran styrs på det här sättet.
 • Kleptokrati — Makthavare i ett samhälle utnyttjar makten för egen vinning. Dels genom korruption men också ren och skär stöld. 
 • Meritokrati — Makten fördelas baserat på personers begåvning, utbildning och utbildningsresultat i kombination med prestationer i samhället. Ursprung och vänskapsrelationer ska inte spela någon roll. Hittills har ett samhälle aldrig styrts på det här sättet. Däremot är det vanligt när man fördelar makten i ett företag eller i en organisation.
 • Monarki — Är det äldsta sättet att styra ett samhälle. Förr i tiden valde man ibland monark, i olika stammar till exempel. Senare blev det vanligt att monarkin gick i arv. En monark regerar traditionellt till hen dör. Traditionellt har det även funnits en koppling mellan befolkningen-monarken-gud, där monarken har varit en form av mellanhand mellan de andra två.
 • Nekrokrati — När en nation formellt styrs av en person som är avliden, som i Nordkorea där Kim Il Sung (död 1994) är landets evige president.
 • Oligarki — Makten koncentreras till några få människor baserat på att de är rika eller har ärvt en titel. Nuvarande Ryssland är ett exempel där kopplingen mellan rika företagsägare (oligarker) påverkar det politiska styret.
 • Plutokrati — När makten fördelas efter rikedom och inkomst. Historiska exempel är köpmannaklassens inflytande i stora handelsstäder som Venedig eller Hamburg. Hitler brukade anklaga Västeuropa för att styras plutokratiskt.

  Orange – Parlamentarisk republik.
  Grön – Presidentrepublik, baserad helt eller delvis på ett parlamentariskt system.
  Gul – Presidentrepublik med delad exekutiv makt.
  Blå – Presidentrepublik med exekutiv makt hos statschefen och lagstadgande i kongressform.
  Röd – Parlamentarisk konstitutionell monarki, i vilken monarken ej utövar exekutiv makt.
  Magenta – Konstitutionell monarki, i vilken monarken utövar exekutiv makt bredvid ett svagt parlament.
  Lila – Absolut monarki.
  Brun – Republik med enpartisystem.
  Olivgrön – Militärdiktatur.
 • Republik — Makten ges till en person, ofta genom val och hen företräder sedan folket.
 • Teknokrati — Bygger på tanken att de som har den vetenskapligt bästa kunskapen ska styra ett samhälle. En del regeringar i det moderna Europa har kallats teknokratiska, eftersom ministrar ibland har utnämnts baserat på deras expertkunnande.
 • Teokrati — Är ”Gudsvälde” där makten styrs i enlighet med en religion, dess gud och dess lagar. Det liknar hierokrati och genom historien styrdes delar av Europa under medeltiden ibland på det sättet av Påven och den katolska kyrkan.

Sist i den här listan bör vi kanske definiera vad en tyrann är också. En tyrann är härskare som störtat en konstitutionell regim i en stadsstat, ofta genom populärt stöd vilket senare gör honom till en diktator.

Det är inte lätt att organisera en grupp med människor. Det gäller allt från knattelag i fotboll till stora nationer och hela vår värld. Churchill sa en gång: Vi har provat många regeringsformer genom åren och fler kommer att prövas. Ingen låtsas att demokrati är perfekt eller allvetande. Det har till och med sagts att demokrati är den värsta formen av regeringsskick, med undantag för alla andra former.

Jag tror att vi kan bättre än demokrati, men hittills har jag inte sett något vettigare alternativ. Därför bör den försvaras. Hur, kan du läsa mer om i Timothy Snyders bok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.